De SOA top 10

Dit is de SOA top 10! Wil je meer weten over deze top 10? Scroll dan verder!

Nummer 1
De meest voorkomende SOA is Chlamydia. Van deze SOA merk je eigenlijk niet zoveel. 70 van de 100 vrouwen met chlamydia heeft geen klachten.

Chlamydia cijfers van CSI1

In 2010 nam het aantal mensen besmet met chlamydia met 18% toe tot 11.526.
Wil je meer lezen over chlamydia, klik dan hier.

Nummer 2
Ook een veelvoorkomende SOA is genitale wratten.
Genitale wratten zijn kleine wratjes die kinderen soms ook op hun voeten en handen hebben. Alleen deze wratten zitten bij meisjes bij de schaamlippen, vagina en op de baarmoedermond. Bij jongens komen ze voor op de eikel.


Aantal diagnosen van genitale wratten in de periode 2004-2010, bij vrouwen, heteromannen en mannen die seks hebben met mannen (MSM)

Je kan zien dat sinds 2004 het aantal diagnosen van genitale wratten is gestegen. Vooral bij heteromannen is dit het geval. Mannen die seks hebben met mannen lopen hierin nogal achter op de rest (maar dat geeft natuurlijk niet). Meer lezen over genitale wratten, klik dan hier.

Nummer 3
Een koortslip kent iedereen, maar niet iedereen is bekend met herpes.
Herpes kun je herkennen aan blaasjes op of rond de vagina, penis of anus. Ook een koortslip komt door het herpesvirus. Dit komt doordat je iemand gepijpt of gebeft hebt die een herpes heeft.


Aantal diagnosen van herpes in de periode 2004-2010, bij vrouwen, heteromannen en mannen die seks hebben met mannen (MSM).

De vrouwen hebben sinds 2006 een duidelijke voorsprong genomen op de mannen. Bij vrouwen komt herpes het meest voor, bij mannen die seks hebben met mannen het minst. Het herpes virus blijft altijd op je lichaam, daardoor kunnen de blaasjes terug komen. Wil je meer lezen over herpes, klik dan hier.

Nummer 4
Gonorroe
staat beter bekend als druiper. Vrouwen hebben vaak vage klachten of helemaal geen klachten. Die vage klachten kunnen bijvoorbeeld pijn bij het plassen zijn. Mannen hebben vaak afscheiding uit de penis of pijn bij het plassen

Het aantal testen en positieve gonorroetesten in de periode 2004-2010, bij vrouwen, heteromannen en mannen die seks hebben met mannen (MSM) 4

Vrouwen doen vaker een test blijkt uit deze tabel. Toch hebben mannen die seks hebben met mannen vaker een positieve gonorroetest. Dus dit betekent dat mannen die seks hebben met mannen vaker een gonorroe hebben. Al lijkt dit wel wat af te nemen, maar toch zit het nog veel hoger dan de heteromannen en vrouwen. Wil je meer weten over gonorroe, klik dan hier.

Nummer 5
Hepatitis B
is een lastige SOA om te genezen. Het hepatitis B virus veroorzaakt een ontsteking in de lever. Bij 10 van de 100 mensen die hepatitis B hebben blijft het virus in het lichaam. Sommige mensen merken dit niet en anderen kunnen hier heel ziek van worden.


Aantal nieuwe gevallen van acute hepatitis B in de periode 1976-2006 (niet gestandaardiseerd)

Je ziet dat het aantal mensen met hepatitis B rond 1981 op zijn hoogst was. Daarna is het bij vrouwen en mannen sterk afgenomen. Meer lezen over hepatitis B, klik dan hier.

Nummer 6
Een minder ernstige SOA is trichomonas. Vrouwen kunnen last krijgen van een ontstoken vagina en mannen merken er heel weinig van. Bij het opstaan kunnen zij soms last hebben van een afscheiding uit de plasbuis. Wil je meer weten over trichomonas, klik dan hier.

Nummer 7
Syfilis
is een vrij ernstige SOA. Alleen als je er op tijd bij bent is het goed te genezen. Je kunt er vlekjes van op je huid krijgen, je grieperig voelen, je kan last krijgen van haaruitval, oogklachten en gezichtsverlies. Bij deze SOA zitten er een soort van wratjes in de buurt van je geslachtsdelen of de anus. Kortom, geen SOA die je graag zou willen oplopen.


Aantal testen en percentage positieve syfilistesten in de periode 2004-2010, bij vrouwen, heteromannen en mannen die seks hebben met mannen (MSM).

Ook hier laten vrouwen zich vaker testen dan heteromannen en mannen die seks hebben met mannen. Toch heeft die laatste groep nog steeds een groot aantal positieve syfilistesten, al neemt dat sinds 2005 wel flink af. Wil je meer lezen over syfilis, klink dan hier.

Nummer 8
Hiv
is de meest bekende SOA. Hiv is het virus dat aids veroorzaakt. Als je hiv hebt wil dat nog niet zeggen dat je ziek bent. Wel breekt het virus je afweersysteem langzaam af, en als je er dan nog niets tegen doet kan je wel ernstig ziek worden.
Wil je meer lezen over hiv, klik dan hier.

Nummer 9
Gardnerella
is eigenlijk geen SOA, maar wel een verstoring van de zuurgraad van de vagina. Dit kan ontstaan door seks, maar ook door het verkeerd wassen van je vagina of als je te lang een tampon in hebt gehouden. Je kunt hier jeuk van krijgen aan je vagina en je vagina ruikt hierdoor erg zurig. Zo erg zelfs dat het naar vis kan gaan ruiken.

Nummer 10
Schaamluis
, het klinkt heel leuk maar dat is het niet
Schaamluis (platjes) lijkt het meest op hoofdluis, alleen zitten de luizen nu in je schaamhaar. De luizen geven veel jeuk. Gelukkig is de laatste jaren de hoeveelheid schaamluis afgenomen, mede omdat we ons altijd maar willen scheren van beneden. En hoe kaler het is, hoe minder schaamluis er kan leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: