Fabeltjes

Er zijn heel veel mensen die denken dat ze van alles weten over het oplopen en het hebben van een SOA. Daardoor zijn er in de loop van de jaren veel fabeltjes ontstaan. Op deze pagina vind je allerlei fabeltjes met uitleg over waarom deze fabeltjes niet waar zijn.

– Meisjes kunnen een SOA krijgen van een vieze wc-bril
Dit is een heel bekend fabeltje. Veel mensen denken dit maar als je op de wc zit komen je slijmvliezen niet in contact met de wc-bril. Je kan dus geen SOA krijgen van een vieze wc.

– Als je niets voelt heb je geen SOA
Er zijn SOA’s die je merkt en er zijn ook SOA’s waar je niets van merkt. Chlamydia is een voorbeeld van een SOA waar je soms helemaal geen klachten van krijgt. En van sommige soa’s krijg je pas na een tijdje, bijvoorbeeld een paar weken nadat je hem opgelopen hebt, klachten. Als je onveilige seks hebt gehad met iemand die al eerder onveilige seks gehad heeft, loop je altijd kans om een SOA te hebben. Of je het nou merkt of niet.

– Als je niets ziet of ruikt, heb je geen SOA
Ook dit is jammer genoeg een fabeltje. Zoals ook hiervoor al is verteld geven sommige SOA’s klachten, en andere weer niet. De meeste SOA’s worden overgegeven aan anderen doordat de persoon die de SOA heeft, niet doorheeft dat hij/zij een SOA heeft.

– Als je je na de seks gelijk wast krijg je geen SOA
Wat belangrijk is bij dit fabeltje is dat de SOA veroorzaakt wordt doordat de slijmvliezen van de vagina en de piemel in contact met elkaar komen. Als je een goede douche neemt of je gewoon wast nadat je onveilige seks hebt gehad met iemand die een SOA heeft, gaan de bacteriën die een SOA veroorzaken niet weg. Dit is dus totale onzin.

– Van de eerste keer seks kan je geen SOA oplopen
Dit is deels een fabeltje maar ook deels waarheid. Als je allebei voor de eerste keer seks hebt kan je eigenlijk geen SOA oplopen door onveilige seks te hebben. Maar er zijn gevallen bekend waarbij mensen in zo’n situatie wel een SOA oplopen. Genitale wratten kan je bijvoorbeeld ook oplopen doordat je je met een handdoek van iemand afdroogt die deze SOA heeft. Hiervoor hoef je dus geen seks te hebben. Als één van de twee bedpartners al weleens onveilige seks heeft gehad en de ander nog maagd is, kan de persoon die nog nooit seks heeft gehad wel een SOA oplopen.

– Als je een SOA krijgt is dit de schuld van je bedpartner
Dit is absoluut niet waar. Je krijgt de SOA wel van je bedpartner maar meestal weet de persoon die een SOA heeft niet eens dat hij/zij een SOA heeft. Daarnaast moet je altijd met elkaar praten voordat je besluit onveilige seks te hebben. Praten over SOA’s is iets waar je veel moed voor moet hebben maar het is wel heel belangrijk. Je bent namelijk allebei verantwoordelijk voor het overdragen van een SOA als je onveilige seks hebt. Als je het moeilijk vind om over SOA’s te praten kun je dus gewoon het beste een condoom gebruiken. Zo ben je er in elk geval zeker van dat je geen SOA oploopt. Een condoom kan trouwens wel scheuren of afglijden. Wanneer dit gebeurt is het belangrijk een SOA-test te doen.

Fabeltjes over hiv/aids:
– Als je iemand met hiv een hand geeft kan je ook hiv krijgen
Dit is absoluut niet waar. Hiv verspreidt zich door contact met bloed. Bijvoorbeeld als jij een wondje hebt en in contact komt met een wondje van iemand die hiv heeft kan je deze ziekte krijgen. Ook als je met iemand (tong)zoent of bestek deelt kan je geen hiv krijgen.

– Als iemand hoest of niest kan je hiv krijgen
Ook dit is een fabeltje. Het hiv virus kan niet in de buitenlucht leven dus als iemand hoest of niest kan het niet overgedragen worden.

– Hiv kan overgedragen worden door insecten
Insecten kunnen geen hiv overdragen. De enige manier waarop hiv overgedragen kan worden is dus bijvoorbeeld als wondjes in contact met elkaar overkomen of als je je aan een geïnfecteerde naald prikt.

– Als iemand met hiv in een zwembad heeft gezwommen of in de sauna heeft gezeten kan je hiv krijgen
Ook dit is een fabeltje. Zoals ook hiervoor is gezegd kan hiv niet via de lucht, en ook niet via water, overgedragen worden.

Wil je meer weten over de verschillende soorten SOA’s en hoe je ze oploopt, wat de symptomen zijn en nog veel meer? Klik dan verder op onze site!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: